Banner voor de Hosting2Go website, hier moet je aan denken

Hoe maak je een goede banner voor je website, uitgelegd door high end fotograaf Mark Koolen

Bijna elke website die je bezoekt heeft bovenaan een banner, een brede lage foto bovenaan de site die je meteen moet prikkelen. Misschien wel een van de belangrijkste visuele aspecten van een website aangezien het de eerste foto is die je ziet. Tevens is de banner ook het element waarmee je de toon zet. Dat wat de banner uitstraalt is bepalend voor het eerste gevoel wat een websitebezoeker ervaart. Wat is de kleurstelling, is het een rustig of dynamisch beeld, is het iets heel persoonlijks of iets zakelijks? Vriendelijk en zacht of krachtig en schreeuwend. Bij de banner moet goed nagedacht worden wat jij als persoon, bedrijf of wat je met je website wil zeggen.

Soorten banners, header of call to action?

De banner die je bezoekers bovenaan de website verwelkomen is niet de enige plaats waar ze kunnen voorkomen. Wat ook veel wordt toegepast zijn banners halverwege pagina’s waar je voorbij scrolt. In dat geval zit er meestal een knop onder, een zogenaamde call to action. Het is een moment waarbij je bij een scrollende bezoeker even de aandacht kan trekken en zorgen dat je bezoeker iets doet. Denk hierbij aan het aanvragen van informatie, overgaan tot abonneren op een nieuwsbrief of naar de pagina van een onderwerp of project gaan. Hierbij kun je ook experimenten met kleurgebruik. Laat je de banner de kleur van de huisstijl, of wijk je lekker af om extra aandacht te vragen. In een heatmap kun je precies zien wat het effect is, gaan bezoekers er met de muis naartoe of gaan ze verder. De mens is visueel ingesteld waardoor dit een goede manier is om te testen wat werkt voor je website en sales.

Hoe maak je een goede banner voor je website, uitgelegd door high end fotograaf Mark KoolenDe afmeting van de banner is meestal het probleem

In de meeste gevallen is de banner een brede en lage foto, dit in contrast tot reguliere foto’s die een 4 tot 3 of 2 tot 3 verhouding hebben. En dat is precies het punt waar het meestal fout gaat. Meestal wordt een foto die voor handen is lekker breed uitgesneden om als banner te gebruiken, wat bijna altijd resulteert in een foto waar essentiële delen worden afgesneden. Zeker als er zeer brede en lage banner met een verhouding als 5 bij 1 worden gebruikt is dat een probleem. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoeveel Facebook profielen er zijn waarbij de banner hoofdloos is.

Hoe maak je een goede banner voor je website, uitgelegd door high end fotograaf Mark KoolenHoe ik de banner voor mijn cliënten maak

Bij het fotograferen van een goede banner is het belangrijk dat er duidelijk is wat de banner moet uitstralen en wat er te zien moet zijn. Belangrijk is hierbij dat er duidelijk is wat de exacte verhouding is die gebruikt gaat worden in de website. Deze afmeting is dan de leidraad waarin alles in de foto plaats moet vinden. Bij het schieten van foto’s voor banners doe ik dat altijd direct aan de laptop. In de software die ik gebruik kan ik tijdens het fotograferen precies de verhouding invoeren die gebruikt wordt op de website. Zo kan ik ten alle tijden zien dat de banner exact gaat worden zoals de cliënt het voor ogen had. En niet alleen ik, ook de cliënt kan direct zien wat het resultaat gaat worden.

Hoe maak je een goede banner voor je website, uitgelegd door high end fotograaf Mark KoolenDe banners voor Hosting2Go

Toen Hosting2Go me benaderde voor het vullen van de nieuwe website waren er ook diverse banners nodig. Meerdere pagina’s met alles hun eigen lekker brede foto’s waren gewenst. Na een lange maar productieve brainstorm sessie wist ik wat er moest gebeuren, diverse settings met diverse mensen. En je raad het al, allemaal in een interessant breed en laag formaat. Verdeeld over vier fotoshoots zijn alle foto’s gemaakt in diverse settings. Van de omgeving bij Hotel New York via het gezellige Amsterdamse proeflokaal naar Puntje Licht in Boxtel en een platenzaak op Strijp S in Eindhoven. Allemaal geschoten aan de laptop zodat we precies wisten wat er op de foto zou komen en hoe de banner er uit zou gaan zien.

Client: Hosting2Go

Hoe maak je een goede banner voor je website, uitgelegd door high end fotograaf Mark Koolen

Tijdens het fotograferen zie ik direct met de juiste verhouding hoe de banner er op de website uit zal gaan zien:

Voorbeeld van hoe je een goede banner maakt voor je website.